/

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ποδηλασία: Ένα άθλημα για όλες τις ώρες


Karl Drais! Είναι ο άνθρωπος στον οποίο ίσως οφείλεται αυτό που βλέπουμε κάθε 4 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κάθε Παρασκεύη στους δρόμους των Αθηνών και όχι μόνο.

Το hobby-horse ήταν το πρωτο μέσω μεταφοράς που χρησιμοποιούσε την ανθρώπινη δύναμη και τους δύο τροχούς σε διάταξη για να κινηθεί και το δημιούργησε ο προαναφερθέντας στη Γερμανία, το 1818. Θεωρείται ο πρόγονος του ποδηλάτου.


Απο τότε το ποδήλατο άλλαξε αλλά η βασική ιδέα παραμένει η ίδια. Άλλωστε  η ελληνικότατη λέξη ποδήλατο προέρχεται από τις λέξεις πους (πόδι) και ελαύνω (ωθώ σε κίνηση, κινώ).
 
Η χρήση του ποδηλάτου ποικίλει και αν και δεν ενδείκνυται για μεγάλες αποστάσεις σε σχέση με ένα μηχανοκίνητο όχημα, έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ή ακόμα και σήμερα απο ταχυδρόμους, αστυνομικούς, εταιρείες courier κτλ.
 
Μέσα στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, το ποδήλατο άρχισε να αποτελεί το βασικό μέσο μετακίνησης για εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη. Σήμερα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες η χρήση του ποδηλάτου έχει μειωθεί αισθητά λόγω της ανάπτυξης των μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς. Υπάρχουν όμως και ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία) στις οποίες η χρήση του ποδηλάτου έχει διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

  
Η ολοένα και αυξανόμενη τάση για χρήση του ποδηλάτου τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην επαρχία ώθησε τις εταιρείες παραγωγης των, στην δημιουργία διαφορετικών μοντέλων και έτσι σίγουρα μπορείτε να βρείτε αυτό που σας ταιριαζει.
 
Καλή ψυχολογία

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν στη δουλειά τους με ποδήλατο αρχίζουν τη μέρα τους πιο χαλαρά και τείνουν να είναι πιο ισορροπημένοι από άλλους που χρησιμοποιούν άλλα μέσα για τη μετακίνησή τους. 

  
Η ποδηλασία βοηθάει στη μείωση των ορμονών που προκαλούν στρες, βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα και ενισχύει τους μύες. Τέλος οι ποδηλάτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στη μέση και υψηλή πίεση.

Εντάξτε το ποδήλατο στην καθημερινότητά σας και αφήστε το μυαλό σαν να ξεφύγει και να χαλαρώσει. Είναι κάτι που όλοι μας χρειαζόμαστε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
^ Scroll to Top