/

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Παγκράτιον: Ο θάνατός σου, η ζωή μου



"Ο δὲ θλίβειν καὶ κατέχειν παλαιστικός, ὁ δὲ ὦσαι τῇ πληγῇ πυκτικός, ὁ δ' ἀμφοτέροις τούτοις παγκρατιαστικός" , έτσι όρισε ο Αριστοτέλης ένα από τα αρχαιότερα αγωνίσματα
, το Παγκράτιον.

Οι παγκρατιαστές είχαν αποκλειστικό σκοπό τη νίκη, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την απόλυτη κυριαρχία (παν + κρατειν), αλλά και τη ζωή τους η οποία πολλές φορές δεν ήταν εγγυημένη.

Οι κανόνες του Παγκράτιου ήταν απλοί, οι αγωνιζόμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου, να δαγκώσουν ο ένας τον άλλον ή να τον χτυπήσουν στην περιοχή των όρχεων,  κανόνες που υποδηλώνουν τη βαρβαρότητα του αθλήματος.

Οι αθλητές συνήθως κατέληγαν με εξαρθρώσεις σε αυχένα, ώμους, αγκώνες, αστραγάλους κτλ, αποτέλεσμα των γνωστών τότε "κοινών κλειδαριών".

 Η ολοκληρωμένη αυτή πολεμική τέχνη εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα, τηρουμένων σαφών κανόνων ασφαλείας, ενώ γίνονται προσπάθειες για ένταξή του στο πρόγραμμα τον Ολυμπιακών Αγώνων. Ο δρόμος είναι βέβαια μακρύς...

Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι.. τη στιγμή που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων θα σας ενημερώσω ό,τι ώρα και να'ναι, όπου και να'μαι, ό,τι κι αν κάνω!!

5 σχόλια:

  1. Προσωπικά δε θα κοιμηθώ αν δε γίνει το Παγκράτιο Ολυμπιακό Άθλημα! Ωραίο άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ola kala stin Arxaila Ellada alla ta athlimata tous itan...K na ipothesw oti k afto to athlima to ekanan gimnoi opws k ta ipolipa athlimata??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
^ Scroll to Top