/

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Usain Bolt: Η διατροφή και η γυμναστική του


Ο Usain Bolt είναι ο Τζαμαϊκανός sprinter που έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες φορές Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο. Έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 και τα 200 μέτρα με χρόνους 9,58 και 19,19 δευτερόλεπτα αντίστοιχα. Ενώ ένας τυπικός sprinter χρειάζεται 45-48 βήματα για να διανύσει τα 100 μέτρα, ο Bolt χρειάζεται μόνο 40-41. 


Όταν ήταν μικρός ο Bolt δεν ασχολιόταν με το τρέξιμο αλλά με το κρίκετ. Αυτό ήταν η πρώτη του επιλογή. Στην ηλικία των 10 ετών, όμως, ο προπονητής του στο κρίκετ διαπίστωσει τη γρηγοράδα με την οποία έτρεχε και έτσι τον ώθησε προς το τρέξιμο. Στα 15 του χρόνια έγινε ο μικρότερος αθλητής σε αγώνα 200 μέτρων που κέρδισε διανύοντας την απόσταση σε 20,61 δευτερόλεπτα. 


Πάμε να δούμε όμως πώς γυμνάζεται και τι τρώει ο υπεραθλητής..

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ

Η προπόνηση του Usain Bolt περιλαμβάνει πηδήματα εμποδίων, βάρη, ασκήσεις ευλυγισίας μαζί με τρέξιμο και ασκήσεις ισορροπίας. Ο Bolt κάνει ασκήσεις ευλυγισίας πριν και μετά τις προπονήσεις του καθώς αυτές τον βοηθούν να αποτρέπει τους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του και των αγώνων του. Όσων αφορά τα βάρη επικεντρώνεται στο χτύσιμο δυνατών μυών και όχι στην αύξηση του όγκου του. Σε γενικές γραμμές προπονείται 6 μέρες την εβδομάδα.

Τι μας συμβουλεύει όμως ο ίδιος ο Bolt για να γίνουμε καλύτεροι δρομείς;

Ζέσταμα: 10-15 τρεξιματάκια για ξεκίνημα. Κάντε μετά λίγες διατάσεις και τελειώστε με μερικά ακόμα τρεξιματάκια. 

Κύρια Προπόνηση: Συγκεντρωθείτε στο τρέξιμό σας. Κρατήστε ίσια την πλάτη σας, δώστε ώθηση με τους γοφούς σας, κάντε μεγάλα ανοίγματα στα πόδια σας και χρησιμοποιείστε τα χέρια σας. Μη δίνετε σημασία στους ανταγωνιστές σας αν τρέχετε σε αγώνα. Όταν πρόκειται να τρέξετε sprint χαλαρώστε, πάρτε μία βαθιά αναπνοή, χαλάρωστε πάλι και ξεκινήστε. Μείνετε χαλαροί ώστε οι μύες σας να μην είναι τεντωμένοι και σας δίνουν extra βάρος.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή του είναι τέτοια ώστε να διατηρεί υψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς του. Τρώει 6 γεύματα την ημέρα τα οποία περιλαμβάνουν 60% πρωτεϊνες, 30% υδατάνθρακες και 10% λίπη. Του αρέσει πολύ το κοτόπουλο, το χοιρινό, το ψάρι και οι γλυκοπατάτες. Οι μόνες βιταμίνες που παίρνει είναι οι C. 

Για να πούμε την αλήθεια η διατροφή του δεν είναι και η καλύτερη και η πιο "αθλητική" καθώς πριν τρέξει για τα 100 μέτρα τρώει φτερούγες κοτόπουλου.

Πέρα από τα παραπάνω πίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας πολύ νερό το οποίο αναμειγνύει με Gatorade. Σε περίπτωση που είναι πολύ κουρασμένος κατά τη διάρκεια της προπόνησης πίνει σκέτο Gatorade για να πάρει ενέργεια.

Για πρωινό ο Bolt τρώει παραδοσιακά ψωμάκια της πατρίδας του (φτιαγμένα από αλεύρι, νερό, βούτυρο και γάλα) και γλυκοπατάτες. Το γεύμα αυτό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ίνες και βιταμίνες A και C. 

Για μεσημεριανό τρώει είτε τόνο είτε λούτσο με ψωμί και μαύρο ρύζι. 

Για βραδινό τρώει είτε κοτόπουλο, είτε χοιρινό, είτε μοσχάρι μαζί με μαύρο ρύζι.

Περιστασιακά τρώει και junk food το οποίο είναι πολύ καλό να το τρως περιστασιακά. Όταν κάνεις πολύ αυστηρή διατροφή για πολύ καιρό το σώμα σου συνηθίζει στις λίγες θερμίδες. Το σώμα σου αναγνωρίζει τις extra θερμίδες που του δίνεις με το junk food σαν σημάδι ότι είσαι έξω από τη δίαιτά σου και το βοηθάει να γίνει πιο στεγνό. Μία φορά την εβδομάδα λοιπόν, είναι καλό να τρως junk food καθώς με την αύξηση των θερμίδων αυξάνονται οι μύες του σώματός σου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
^ Scroll to Top